Konstiga pastorer.

Av Thorbjörn Johansen medlem av SAM och EAEC den 14 september 2012.

Johannes Amritzer är ledare för vad han kallar missionsoperationen S.O.S. -- bokstäver som inte har någon särskild betydelse mer än Evangelical Mission SOS International. Denne man talar vitt och brett om både far och mor och andra släktingar i sina predikningar, dessutom på ett väldigt kränkande sätt. De är nog inte så glada för det. Själv skulle jag skämmas för att fälla sådana yttranden om mina föräldrar. Men de betyder så litet för honom. Förr brukade han säga att han träffade Ulf Ekman en gång om året för att få goda råd av honom. Han är troligen även sionist, för Ulf Ekman har ju sagt att "Det är viktigt att kristna tar parti när det gäller staten Israel og det judiska folket."

I en predikan förra året sa Amritzer sig ha varit ute för en motorcykelolycka och haltade litet, men det "var inte så farligt" för han har "Kenneth E. Hagin i ena benet och Ulf Ekman i det andra!" Jag visste inte att man kunde få hälsa och läkedom av andra människor utan Guds hjälp. Den fromme Gustaf Kroon säger följande om Johannes Amritzer:

"Tyvärr upptäckte jag att många irrläror smugit sig in organisationen. Ledaren Amritzer är engagerad för Guds Rike, men har tyvärr drivit lite varstans i det teologiska träsket och lyckats hamna bland Livets Ord-anhängare. Han har sagt saker som "Hellre framgångsteologi än tomgångsteologi" och har ett väldigt tydligt fokus på här och nu. "Vi har bara ett liv (och ett i evigheten). Njut av livet!" hörde jag honom säga en gång, det han sa inom parantes sas i en betydligt lägre ton. Församlingsledaren Amritzer har några talande fraser som jag återger:

"Stockholm är vårt lands huvudstad, med närmare 2 miljoner invånare från från alla världens hörn. Behovet av evangeliet är enormt! Stockholm är Mission SOS hem och vår bön är: Gud ge oss Stockholm!"

Jag hävdar inte att Johannes Amritzer är en skojare, men jag har sporadiskt följt hans aktiviteter och får en stark känsla av obehag när jag hör hans röst. Helge Fossmo 1, Knutbys pastor hade samma röstläge och tonfall när han härjade i Gränsta. När man hör dem separat är det svårt att avgöra vem som är vem. Många andra så kallade "karismatiska ledare" har samma röstläge och jag undrar om det är Ulf Ekman de försöker härma. Hans framgång inspirerar antagligen många som ser på sig själva som utvalda att vara Guds språkrör bland oss oinvigda. Det ska bli intressant att se hur detta projekt utvecklas och en sak är säker:

Jag skulle inte ens köpa en begagnad blyertspenna av Johannes Amritzer.

Thomas Ardenfors
Avskedet från församlingen i Märsta var nog ingen separation i harmoni för Amritzer, men nu får han äntligen spela första fiolen. Kanske går det som med Stockholm Karisma Center. Där fanns för övrigt Thomas Ardenfors med i ledningen. Han är ytterligare en som låter som Fossmo och Amritzer. Thomas var den som rekryterade "Kristi brud", Åsa Waldau, till Uppsala Pingst och det gick ju inte heller så bra. Om jag minns rätt, fick inte Ardenfors vara med i Amritzers "apostoliska" nätverk och det kan man ju fundera ett tag över. Rädsla för konkurrens i karismatikerkretsen kanske? Eller var det det ekonomiska lättsinnet i Karisma Center som skrämde Amritzer?

Karisma Center har gått i konkurs som de flesta kristna vet.

Om Amritzer i Nya Dagen:

"Jag vet inte hur mycket som är fruktbart att prata om offentligt. Låt mig säga så här: Dels var det saker som sades och gjordes då som avslöjade ett högmod, dels har det under det år som nu gått dykt upp många människor med stora själavårdsbekymmer som är tydligt relaterade till honom. Mycket av samarbetets frukt var god men för mycket är tveksamt eller dåligt, tyvärr." (från Tokreligiösa av Gustaf Kroon)

Stanley Sjöberg
"Kriget mot Bagdad handlar djupast sett om staten Israels existens – Irak styrs av en farlig andemakt". (Stanley Sjöberg, Hemmets Vän, nr 12, 20 mars 2003) Geografisk kristendom? Vad är det då som styr våldsregimen och apartheidstaten Israel, kan man undra. En farlig andemakt?

Stanley Sjöberg säger att han inte tror på den dubbla utgången vid den yttersta dagens dom.

En kommentar av en missionspastor fick mig att häpna nyligen. Han heter Ulf Eriksson och efterträder pastor Jan Eireståhl i Immanuelskyrkan i Jönköping, han som konstaterade i en artikel att "När människan dör är det enda som händer henne att hon hamnar i jorden."
Ulf Erikson fällde den 5 september i Jönköpings-Posten ett uttalande som slår det mesta i andligt avfall:

"När jag bestämde mig för att bli kristen frågade jag mig om jag måste tro på allt, men Gud och jag kom överens om att det inte var så."

Eriksson tror kanske max på 55% av det som står i Bibeln? Bara han själv kan tala om det för oss. Nej, antingen måsta man tro på hela Bibeln, eller också får man väl klippa bort det som inte är önskvärt. Hur ser Ulf Erikssons Bibel ut?

Sammanfattning
Om du läser denna artikel en gång till, förstår du kanske varför jag är djupt skeptisk till dessa karismatiska självutnämnda apostlar. Dessa självförhärligande profeter som är överkänsliga för kritik är sannolikt bara opportunistiska charlataner och jag kan försäkra dig om att jag har sett dem på tillräckligt nära håll för att avfärda dem som antingen bluffar eller som oerhört vidskepliga med svåra vanföreställningar. Vad gäller Missionsförbundet har jag förstått länge att allt inte står rätt till. Ulf Erikson har ingen teologisk utbildning, men han skulle behöva en.

En av de "karismatiska predikanter" jag gillat var Kathryn Kuhlman. När hon talade om änglarnas avfall från Gud och att Jesus Kristus kan frälsa människan från att gå förlorad för evigt kom Jönköpingsborna fram i skaror och ville bli frälsta.

SLUT.


1. Angående Helge Fossmo: Hur kan man vara karismatiker och samtidigt en iskall mördare?

Tillbaka till Svenska sidan