OM EAEC

KRIGSÅREN 1940-1945 I NORGE

Av Thorbjörn Johansen

Ögonvittne:

"Jag hörde hundskallen och skotten eka i skogen. Jag hörde hur lastbilarna närmade sig. Baklämmarna på lastbilarna öppnades med en smäll och de upphetsade ropen från SS-vakterna överröstade allt annat. Jag såg bakbundna rädda människor föras springande ut i skogen för att gräva sina egna gravar. Därefter hördes skotten och allt blev tyst. Andra ej dödsdömda fångar fick gräva igen groparna för att de skulle falla i glömska. Men som tur är så har man funnit merparten av dem och dessa gravar påminner oss nu om att vi aldrig får glömma."


Falstad fångläger. Foto: Oskar A. Eriksen. Lägg märke till vakttornen.

 

Detta var ett koncentrationsläger i ordets rätta bemärkelse. Från Trondheim styrde och ställde Gerhard Flesch över ett läger med kadaverdisciplin. Han var en drinkare och led av hybris i stil med Adolf Hitler och var en bödel som Hitler. Hade jag levt under andra världskriget hade jag, liksom de flesta svenskar trott att detta monster, Adolf Hitler, var Antikrist.

Överväldigande antal fångar jagades ut i skogen intill och efter att ha grävt sina egna gravar sköts de. Ibland dumpades de i havet. Den tyska säkerhetspolisen etablerade SS-Strafgefangenenlager Falstad som fångläger för politiska fångar hösten 1941. "arbetslägret" Falstad var också ett organ som vidarefordrade folk till K-läger; dödsläger och var ett dödsläger i sig själv. Det låg i Tröndelag.
 

LÄGEROMRÅDET
 
Tyska ockupationsmyndigheter konfiskerade Falstad skola på Ekne i oktober 1941. Fånglägret låg föst i den murade delen. Hösten 1943 Fick lägret nya fångbaracker. Lägret försågs med taggtråd runt om. Tyskarna använde sina fångar för att bygga ett kommandohus. Det stod färdigt 1944.
 
VILKA VAR FÅNGARNA?
 
Fångar från mer än 15 nationer satt fängslade på Falstad under krigsåren. Ända till frihetsdagen 1945 var mer än 4 200 personer fångar i Falstad. Den största fånggruppen var norrmän som var motståndare. 50 av de norska fångarna var judar. De flesta utländska fångarna kom från SSSR, Jugoslavien, Danmark och Polen.

KVINNOAVDELNINGEN
 
1942 fick lägret en egen kvinnoavdelning som tyskarna kunde förlusta sig med om de ville. Kvinnorna hystes på andra våningen där de styrdes av kvinnliga "vaktmästarinnor". Tillsammans satt 215 kvinnor i fängelset1942–1945.

LÄGEREGIMEN
 
Lägret var underställt SS i Trondheim och Obersturmbahnführer Gerhard Flesch. Alle fångar skulle kuvas.

Våren 1942–hösten 1943 räknas som den mest brutala perioden i Falstads historia. Fångarna blev under denna period utsatta för grovt våld. Fångvaktare beordrade mängder av meningslöst slavarbete utfört i ett högt tempo. Under denna period dödade man fångar för fullt i Falstadskogen.

HEM